
هوش هیجانی قسمت دوم
تجزیه و تحلیل اجتماعی هوش هیجانی:
به معنای توانایی دریافت احساسات، انگیزشها و علایق دیگران و داشتن درکی عمیق از آن، این آگاهی نسبت به احساسات دیگران باعث میشود که اینان به سهولت با دیگران صمیمی و مرتبط شوند. در بهترین حالت، فرد با این توانایی درمانگر یا مشاوری توانا میشود. یا در صورتی که این توانایی با قدری استعداد ادبی همراه گردد، فرد رمان نویس یا نمایشنامه نویسی ماهر میشود.
منطق ذهن هیجانی برپایه ی تداعی استوار است، این ذهن عناصری را که نماد یک واقعیت یا به یادآوردنده ی خاطره ای از آن است، مشابه با واقعیت تلقی میکند. به همین دلیل است که تشبیه ها استعاره ها و تصورات میتوانند همانند: هنر،رمان فیلم، شعر، آواز، تئاتر، اپرا بطور مستقیم ذهن هیجانی را مخاطب قرار دهند.
معلمان برجسته روحانی مانند بودا، حضرت مسیح از طریق صحبت کردن به زبان هیجانها و تعلیم دادن در قالب مَثَل، افسانه و داستان به قلوب پیروان خود راه می یافتند. در واقع نمادها و شعارهای مذهبی از دیدگاه ذهن خردگرا مفهوم چندانی ندارد، بلکه از طریق زبان قلب جذب میشوند.
ذهن هیجانی نسبت به زمان حال به گونه ای واکنش نشان میدهد که گویی در گذشته است. ذهن هیجانی ما برای مقاصد خود از ذهن خردگرا سود میجوید، از این رو برای تبیین احساسات و واکنشهای خود به توجیه هایی دست میازیم. دلیل تراشی میکنیم و بدون آنکه دریابیم تحت نفوذ خاطره ی هیجانی آنها قرار داریم، آن رویدادها را از نقطه نظر لحظه ی حاضر توجیه میکنیم.
بر این مبنا در حالی که امکان دارد به واقع درباره ی آنچه که در جریان است هیچ اطلاعی نداشته باشیم، با اطمینان مدعی میشویم که دقیقا میدانیم چه دارد میگذرد.
در چنین لحظاتی ذهن هیجانی جهت فعالیت ذهن خردگرا را تعیین میکند و آن را در جهت مقاصد خود به کار میگیرد.
کار کرد هوش هیجانی تا حد زیادی وابسته به حالت است، به این صورت که احساس مشخصی که در هر لحظه داریم، آن را تعیین میکند.
نحوه ی تفکر و عملکرد ما هنگامی که در احساسات رمانتیک غوطه وریم، کاملا با هنگامی که اسیر خشم یا دل شکسته هستیم، متفاوت است، در تحریکات هیجانی، هر احساسی از مجموعه خاص و متمایز از افکار، واکنشها و حتی خاطرات برخوردار است.
مهارتهای هوش هیجانی:
شناسایی و نام گذاری احساسات
ابراز احساسات
تعیین شدت احساسات
مدیریت احساسات
به تعویق انداختن کامیابی
کنترل تکانه ها
کاهش فشار روانی
آگاهی از تفاوتهای موجود میان احساسات و عمل
و…
وارگا مربی مدرسه نوا میگوید: “آنچه عموماً باعث شروع تعارض میشود، به زبان نیاوردن افکار است. پیش خود مسائلی را فرض کردن و عجولانه نتیجه گیری کردن است که باعث میشود فرد به طرف مقابل پیامی ناخوشایند بدهد؛ به وجهی که شنیدن صحبتهای او برای طرف مقابل دشوار گردد.”
هوش هیجانی یعنی مهارتی که به افراد امکان میدهد تا با یکدیگر هماهنگ شوند.
هوش هیجانی در سالهای آینده به طرز فزاینده ای به عنوان یک سرمایه گذاری ارزش پیدا میکند.
برای خواندن قسمت اول مقاله هوش هیجانی از لینک زیر استفاده کنید
هوش هیجانی قسمت اول
منبع: گروه تحقیقاتی نیک جذب
کلمات کلیدی: عشق, آرامش, خوشبختی, راز, سخن, مقاله, مدیتیشن, هیپنوتیزم, لاغری,کتاب, نیک جذب, جذب