چرا هوش هیجانی از IQ مهمتر است؟
نویسنده: تریویس براد بری، جین گریوز
پرفسور ای. ال تورندایک، استاد دانشکدهی روانشناسی دانشگاه کلمبیا، اولین کسی بود که برای مهارتهای مربوط به هوش هیجانی نامی در نظر گرفت. او عبارت «هوش اجتماعی» را برای اولین بار وضع کرد، چرا که به عقیده ی او هوش اجتماعی نشان دهنده ی قابلیتها و تواناییهای فردی است که به خوب کنار آمدن با دیگران و روابط اجتماعی موفق منجر میشود. تنها بین سالهای 1980 تا 1990 بود که هوش هیجانی یا همان EQ مرسوم شد.
خیلی زود تحقیقات وسیع و دامنه داری شکل گرفت، از جمله تحقیقاتی که بعدها در دانشگاه ییل انجام شد، که ارتباط میان هوش هیجانی را با میزان موفقیتهای شخصی، احساس خوشحالی و موفقیتهای شغلی نشان داد.
هوش یا استعداد تحصیلی «هوش شناختی» قابلیت و توانایی شما در یادگیری و آموختن است. به عنوان مثال میزان IQ در پانزده سالگی درست به همان میزانی است که در پنجاه سالگی خواهد بود.
این در حالی است که هوش هیجانی یا EQ مهارتی انعطاف پذیر و قابل تغییر است که هم قابل آموزش دادن است و هم قابل آموختن. EQ آموختنی است و میتوان با تمرین آن را افزایش داد.
مردم اغلب فرض را بر این میگذارند که برونگرا و اجتماعی بودن به معنای EQ بالاست؛ اما این واقعیت ندارد.
با گوش دادن به احساسات خود و درک و فهم پیام آنها میتوانید به طرز موثر و کارآمد مشکلات کنونی خود را از پیش پا بردارید و از بروز یا تکرار آنها در آینده نیز جلوگیری کنید. برعکس هنگامی که این احساسات را سرکوب یا انکار کنید به سرعت در شما تجمع میکنند و به احساسات و عواطف ناخوشایندتری نظیر: تنش، اضطراب، دلهره، نگرانی، عصبیت و اختلال روحی تبدیل میشوند.
احساسات و عواطف حل و فصل نشده، رسیدگی نشده یا چه بسا سرکوب یا انکار شده، ذهن و جسم شما را فرسوده میکنند.
هوش هیجانی به شما کمک میکند تا با برخورد به موقع با فشارهای روانی و همچنین موقعیتهای دشوار و مشکل ساز، از تبدیل آنها به موقعیتهای لاینحل جلوگیری به عمل آورید، آن هم قبل از آنکه شما را از پای درآورند.
هوش هیجانی تاثیری بسزا در احساس خوشحالی؛ خوشبختی و رضایت درونی افراد دارد. همینطور تاثیراتی بسزا بر سلامت و روند درمان مربوط به بیماریهای مهلک دارد. زیرا EQ از میزان فشار روانی و اضطرابی که این قبیل موقعیتهای دشوار ایجاد میکند میکاهد.
بیماریهای مهلک با تولید سطوح افزایش یافته و شدیدی از ترس و اضطراب در بیمار در روند بهبود و فرایند معالجه تاثیرات منفی بسیاری میگذارند. به نفع بیمار است که بتواند به طرز موثرتری با این قبیل ترسها و نگرانیهای خود رو به رو شود و آموزشهای لازم را در این زمینه ببیند.
مهارتهای هوش هیجانی بر قابلیت و توانایی مغز در تحمل و کنار آمدن با تنش و فشار روانی و اضطراب تاثیر مثبت میگذارد. این انعطاف پذیری و انطباق پذیری و سازگاری، سیستم دفاعی بدن را تقویت و شما را در مقابل انواع عوامل بیماری زا محافظت میکند.
دلیل اینکه افراد با EQ بالا از موفقیتهای شغلی بالاتری برخوردار هستند این است که EQ و موفقیت دو عامل مکمل هستند که درست به موازات و در راستای یکدیگر عمل میکنند.
هنگامی که فردی هوش هیجانی خود را افزایش میدهد، عملکرد و کارایی و بازدهی او نیز به همان میزان افزایش مییابد، ارتباطات و تبادلات و مراودات او با دیگران بهتر میشود و بهره ی بیشتری از شغل و کار خود خواهد گرفت. EQ بیشتر و بهتر میتواند جامعه و محیطی فراهم آورد که در آن همه برنده باشند.
مهارتهای هوش هیجانی درست مانند شما و به همراه شما تغییر میکنند. برخلاف IQ که ثابت هستند EQ مهارتی انعطاف پذیر است که میتوانید آن را بسته به علاقه و میل خود بهبود بخشید.
تنها چیزی که برای افزایش هوش هیجانی به آن نیاز دارید این است که بیاموزید: لحظاتی در طول روز درنگ کنید و به طرز متفاوتی در مورد آنچه پیرامونتان در حال وقوع است بیندیشید.
منبع: گروه تحقیقاتی نیک جذب